markah kasihan????? betul ke????? sila komen luahan ini…..

assalamualaikum kepada pelawat sekalian, aku  ingin titipkan sedikit tulisan sebagai mangsa di dalam keadaan ini.

ku terpaksa membuat blog khas ini untuk menjawab tuduhan yang dilemparkan oleh bekas lecturer ku sendiri walaupun pahit untuk menyatakan kebenaran ini.

mulanya kami hanya berdiam diri dan pasrah dengan apa yang telah berlaku kepada kami.tetapi (nor) bukan nama sebenarnya telah membuka pekungnya sendiri dgn fitnah yang besar ini.kami terpaksa bangun  dan melawan untuk menangkis fitnah ini….

Antara  noktah-noktah penting yang dapat ku sebutkan sedikit ialah:

1) nor (bukan nama sebenar )kerap kali mengomen tulisan allahyarham yb Prof dr Ahmad Ibrahim( bapa undang-undang Malaysia)yang merupakan pusat rujukan semua profesor-profesor dalam bidang undang-undang di malaysia khasnya , dengan menyatakan kesalahan penggunaan bahasa inggeris dalam penulisan beliau. adakah nor ini sangat hebat sehingga tokoh yang dihormati di dalam bidang undang-undang pun dia sanggup komen dengan secara terbuka?? apakah hak dia?? hebat sangat kah dia??

2)sebenarnya (nor) ini bukannya mengajar undang-undang tetapi mengajar grammar inggeris di dalam kelas. sehinggakan dia membuat satu kelas khusus untuk nyanyian. kononnya untuk menolong pelajar dalam bahasa inggeris.kami turuti dengan hati yang penuh ikhlas untuk mempertingkatkan bahasa inggeris kami. rupanya apa yang kami sangkakakan adalah omong-omong kosong sahaja.

sebenarnya nyanyian tersebut adalah semata-mata mengikut kehendak hati dia yang sukakan hiburan bukannya meningkatkan ilmu bahasa inggeris. ini terbukti apabila dia mencadangkan untuk membuat satu persembahan nyanyian bersempena makan malam Fakulti kami , kemudian pelajar tidak setuju untuk membuat persembahan ketika jamuan makan malam itu, apalagi melentinglah dia.

ketika dalam kelas BI tersebut, dia akan gelak besar dan ramai yang terguris ekoran dari perlakuan beliau yang jelas menghina apabila sesuatu sebutan tidak dapat disebut dengan fasih seperti ‘mat saleh’. adakah ini caranya seorang guru mendidik insan yang bergelar murid??

3) suatu ketika didalam dewan tiba-tiba hatiku benar-benar terguris apabila beliau sanggup mengeluarkan kata-kata yang sangat pedas iaitu “go to hell” kepada pelajar yang kononnya tidak fokus ketika dia mengajar.inikah sikap seorang guru dalam membantu muridnya dalam mencurahkan  ilmu???

4)Tidak dapat dinafikan bahawa tiada orang yang sempurna dalam dunia ni…tapi, cara pemarkahan yang kononnya mengikut skema cukup mendera pelajar…Bukan x tahu langsung wat ayat tapi kesalahan grammar yang kecil pun boleh bawa markah kosong, apalagi kesalahan yang besar???? Contohnya ” there are provision in federal law” dalam ayat tersebut,, kesalahannya hanya kerana tertinggal huruf “s”.. yang sepatutnya ialah perkataan “provisions”.. akan membawa effect yang sngt besar dalam permarkahan,, kalau markahnya 1.5, dia hanya beri 0.25 jer…mana markah isi? ni belajar English atau Undang2? padahal, kalau ikut skema, markah yang dipotong untuk grammar ada hadnya…kalau mood dia x elok, kosong la yang paling tinggi diperolehi…bayangkan….kalau sepuluh soalan kena mcm tu, berapa markah jer budak dapat?mana x student gagal dengan cemerlang!!!!bekas hakim mahkamah tinggi pun boleh bertolak ansur dlm hal ni…bertolak ansur…bukan kasihan tau….budak yang masuk USIM ni, bukan budak terencat akal….yang pilih kami masuk sini, pihak kementerian juga…kalau x percaya, cubalah berguru sekali dengan dia….professor dalam bidang undang-undang pun belum tentu lulus kalau berguru dengan dia.apa  taknya kena hafal sebijik-sebijik dalam buku baru dapat markahsampaikan akta pun dia boleh kata salah penggunaan bahasa.…suruh dia wat akta sendiri la kalau gitu…lu pikir la sendiri!!!!!!!

5) tiap-tiap kali di dalam kelas ada sahaja umpatan demi umpatan beliau terhadap mana-mana pensyarah yang dia x suka.pedih telinga kami mendengarkan umpatan beliau tapi kami sabar menahan.nak buat macam mana kan kami adalah pelajar. layan je lah dgn citer dia tu walaupun hati pedih mendengar umpatan dia.

sebenarnya masih banyak lagi peristiwa hitam lagi pahit semasa belajar dengan dia yang tidak sanggup kami ceritakan dengan lebih detail.bkn kami tidak hormat kpd guru tetapi kami amat kecewa dengan tindakan dan fitnah yang telah beliau lemparkan kepada seluruh warga USIM.ini jelas menunjukkan niat jahat beliau untuk merosakkan dan menjatuhkan nama Universiti kami.

yang benar,

salah seorang mangsa beliau.

About these ads

45 Comments

  1. April 17, 2009 at 3:53 pm

    [...] markah kasihan????? betul ke????? sila komen luahan ini….. [...]

  2. zatieyzulkifli said,

    April 17, 2009 at 4:05 pm

    Kalau refer pada semua entiti yg ada di USIM, mereka jelas apa yg pernah atau telah dibuat oleh “orang yg berkenaan”..terutama yang terlibat secara langsung…even, Kalau kita lihat pada kenyataan yang dibuat oleh khabar pn dah nampak BIAS..kenapa USIM disebut dengan terang dan nyata, kenapa tidak nyatakan orangnya secara jelas??Mungkin ada agenda yang tidak baik untuk menjatuhkan USIM..?? Bak kata firdauskhalil Berani kerana benar, Takut kerana salah…Kami yakin dan percaya USIM TIDAK WUJUD UNSUR2 “MARKAH KESIAN”..

  3. missctrahayu said,

    April 17, 2009 at 4:11 pm

    salam
    oo, sepatutnya, semua belakas pelajar bangun, dan mlawan balik semua tuduhan yang dilemparkan. saya puji saudara yang dalam masa yang sama, berani, menghasilkan blog, dan mencritakan pengalaman, dan apa yang tak kena dengan bekas pensyarah ni. kepada kawan2 lain… teruskan perjuangan, lawan tetap lawan. kita tetap mahasiswa Usim.

  4. April 18, 2009 at 1:44 am

    Salam kepada penulis,

    Saya berasa terkejut dan sedih ttg apa yg berlaku di USIM natijah perbutaan YASMIN NORHAZLEENA BAHARI itu. Buat pengetahuan anda, sblm yasmin mengajar di USIM dia mengajar di Fakulti Perundangan MMU Melaka.

    Semasa dia di MMU, perkara yg sama dia lakukan seperti di USIM. 90% pelajar di “gagalkan” atas alasan penggunaan “bahasa inggeris yg teruk”.

    Berlainan di USIM, kami di MMU tidak berdiam diri. Saya dan rakan baik saya Khairol adalah antara yg bertanggungjawab menentang dia sehingga dia tersingkir keluar dari MMU.

    Sebenarnya YASMIN ni banyak masalahnye. Kalau nk tahu taipkan je nama YASMIN NORHAZLEENA BAHARI di google. Nnt, keluar la segala pekung dan rahsia besar dia.

    Kepada sahabat di USIM, kita semua tahu bahawa YASMIN dan buat press statement yg kita nampak berat sebelah dan cuba untuk tunjjukan yg dia terainaya. Harap sahabat dapat menulis sesuatu di akhbar untuk menjawab tuduhan dan fitnah. Jikalau perlu sokongan, kami di MMU sedia bekerjasama.

    Regards,
    Amirul

  5. wali_kubur said,

    April 18, 2009 at 4:02 am

    terima kasih amirul.skang makin terbukti kebenarannya.nama usim telah dirosakkan.jika masyarakat bertanya kpd cikgi tersebut,mesti dia akan pertahankan dirinya,jika masyarakat bertanya kpd usim,usim akan pertahankan pihak mereka,saya ade mencadangkan supaya masyarakat bertanya kpd pihak yg ketiga iaitu org2 yg pernah kerja dan belajar dgn cikgi tersebut.alhamdullilah amirul dh muncul utk buktikan kebenaran.

  6. wali_kubur said,

    April 18, 2009 at 4:09 am

    saya simpati dgn nasib pelajar2 usim.nama usim telah kotor dimata masyarakat akibat perbuatan tak bertanggungjawab.baling batu sembunyi tgn.kalau cikgi tersebut berani kerana benar kenapa tidak tampil gunakan nama sebenar.jika nama sebenar digunakan pada statement yg keluar tempoh hari,saya rasa mereka2 yg pernah bekerja dgn nya sudah tahu dan maklum mengenainya.walaupun penafian demi penafian usim buat dan akan buat,perspepsi buruk ni masih akan kekal di mata masyarakat.marilah kita berdoa semoga Allah memberikan petunjuk kpd cikgi supaya berubah.

  7. anakdesa said,

    April 18, 2009 at 4:15 am

    Syukran, banyak juga info yang saya dapat tambah mengenai sikap nor ni untuk dijadikan senjata saya bagi membalas pertanyaan dari rakan2 di luar sana. Sikap pelik dan gila nor ni dah saya dengar banyak kali melalui perbualan dengan kwn2 fsu yang jadi anak muridnya (walaupun nor ni tak layak di panggil guru) masa dia masih mengajar disini (tak berkat rezeki ko kat usim!). memang dia dah cakap dulu..dendamnya pada usim takkan hilang selagi dia tak buat sesuatu yang akan memalukan usim. risik2 juga mengatakan dia bayar pada wartawan tuntuk paparkan beritanya dan extra payment untuk bayaran cover page kosmo rabu!

  8. Anonymous said,

    April 18, 2009 at 5:01 am

    Kalau memang nak menentang dia. Biar posting ini terpapar kat Webpage. Kementerian Pengajian Tinggi. Report je kat Minister ke, siapa siapa. Jgn tulis blog je. Blog ada had dia juga.

    • wali_kubur said,

      April 18, 2009 at 10:36 am

      tanpa nama.usim xperlu risau sebenarnya.kes si cikgi nor ni sudah sampai ke pengetahuan menteri even ke jpm office since last year.cikgi nor minta menteri siasat tapi siasatan telah dilakukan dan hasilnya tiada kes.jadi itu yg dia marah gunakan akhbar utk malukan usim.dia baling batu sembunyi tangan.tu dia pakai nama cikgi nor bukan nama dia.kalau berani gunalah nama betul.

  9. ries said,

    April 18, 2009 at 5:13 am

    dia pernah mensyarah di MMU Melaka. dia sanggup gunakan kata-kata yang agak menyakitkan hati pelajarnya, she was treating us like expandable useless humans with no brains. kalau betul niatnya adalah untuk merperbaiki markah dan cara menjawab pelajar, ini bukan caranya sebab caranya mematahkan semangat pelajar yang betul-betul berusaha, demoralizing betul.

    walaupun, saya turut berpendapat bahawa bahasa inggeris amat penting bagi mahasiswi bidang perundangan, namun perlakuannya hanya bertujuan untuk menjadikan pelajar-pelajarnya sasaran perliannya terhadap sesiapa yang tidak “sebijaknya”… or in other words, she’s very deceitful and with the intention of making us feel like total idiots. just one statement: as if she’s God! iysh tak tahan orang yang berhati busuk seperti ini. jabatan pendidikan patut “black-list”kan dia!! junior kami atau sesiapapun tidak harus lalui seksa yang sama.

  10. anak mami said,

    April 18, 2009 at 9:58 am

    biarkanla luncai tenggelam dengan labu2nya
    lama2 diam le tu..

  11. bro86 said,

    April 18, 2009 at 10:58 am

    terima kasih kepada semua sahabat yang memberi sokongan padu.. perkara selanjutnya akan menyusul……. terima kasih semua……………

  12. nurfatimahz said,

    April 19, 2009 at 2:46 pm

    alhamdulillah kami (smff yr 2) sem ini terlepas dari menjadi pelajar cik nor tu.

    he.he.he

  13. insangeram said,

    April 19, 2009 at 8:06 pm

    kalo aku dpt cikgi nor ni mmg senang jer aku makihamun kat muka die…buat sesuatu x guna otak..ingat bgs sgt…try suh die mengaji quran…betul sgt ker tajwid die tu..die ingat BI tu bahasa syurga…sengal tahap cipan…

  14. Hantutuya said,

    April 20, 2009 at 3:57 am

    Petikan emel dari “Nor” kepada …….:

    Saya telah menerima surat layang yang tidak bertarikh dan tidak bertandatangan. Sebagai orang yang beriman yang tidak bacul dan pengecut, silalah tampil ke hadapan mengaku siapa diri anda. Saya pasti anda mempunyai nama yang indah yang diberikan oleh ibu bapa anda.I am certain that you are being backed by the powers that be, so please bear in mind I am alone here fighting my cause. Therefore please make yourself known, identify yourself! If I as a woman is not a coward, why should you be a coward. Anyway may be you are a woman, then it is easier for us to have a chat. Please identify yourself before 17/12/08 which is my last day here. I am anticipating your unveiling of your true identitiy.Don’t be afraid, I don’t bite.

    Yang Mengasihi Allah Swt
    Y***** Nor******** B*****

    Ulasan:
    saja la nak tanya “Nor” ni, yang dalam kosmo tu kau pakai nama Nor je, tak coward ke? takkan double standard kot…. abih dalam emel ni kau tuduh orang coward sebab tak pakai nama betui…. kau pun sama la… ehhh emel ni kau yg tulis kan… tapi kau ni kira taklah coward penuh… sebab kau pakai gak la nama nor yang memang sebahagian dari nama kau… heheh… aku menyamar pun sebab aku “coward” hauhauhauahu….

    nor… ni banyak aku nak tanya ni… kot-kot la kau tau sapa kan… takkan tanya pun takleh kot…

    aku dengar kat uia dulu yang ada affair dengan laki orang sapa aaaa?

    yang tak periksa kertas periksa sebab “sakit” sapa aaaaa?

    yang pernah saman IKIM sapa aaaaa?

    yang pernah ada kes kat MMU sapa aaaa?

    masa nak resign kat usim, yang kata waras sapa aaaa?

    yang bawa ayah pi KPT dengan biro pengaduan awam sapa aaa?

    nasib la Dr. arab sorang kat usim yang nakkan kau tak jadi kawin dengan kau… tu la kau keluar cepat sangat dr usim… kalau tak pelajar kau yang fail tu bolehla makan nasi minyak.. hauauhahauah… tapi kalau dr. tu jadi kawin dengan kau… agak2 dia tahan ke dengan perangai kau…

    ni lagi aku nak tanya… kau kata kau cakap omputeh dgn anak2 kau sejak dari kandungan lagi kan… mesti terer kan anak kau… tapi aku nak tau la gak kan… anak kau kat sekolah dapat markah apa subjek english… mesti 100 markah kan… ye la mak kan pakar bahasa inggeris.. sampai akta pun boleh kau kata salah bahasa…

    aku mula2 nak tanya benda di dalam blog kau… tapi yang kau pi delete blog tu watpe…. terpaksa la aku tumpang blog lain tanya… woiii aku tanya je nooooo

  15. itam said,

    April 21, 2009 at 2:47 am

    sakit + geram + meynampah kat manusia yag spesis cam NOR(bukan name sebenor la kononyer…)..haihh la…aku amatlah konpius ngan manusia sorang ni…ape sebenornyer motif utama die??die sedor ke idok ape implkasi pada die n pada USIM…kalu da perangai tu tak molek..tok sah la nak burokkan org laen..kalu tengok gaye..si NOR ni..macam bijak terlebih…tapi..aku rase..org bijak + pandai..xdoknyer wat gini…sie2 blajor tinggi..bak akte org kampong aku…”BELAJOR BETINGKAT2..BODOH NYER..MELANTUN2!!”..maap le kalu macam agak kuang ajor kate2 ini…tapi tu lor..aku da geram sangat..
    alhamduilillah lorr aku tak belajor ngan NOR ni..kalu idok…aku rase..aku akan failed..bukan sbb tak dapat jawab soklan m’gikot skema die..tapi sbbnyer..aku menjawab n beta cakap die..n p/s utk NOR…p men jaoh2..duk lam utan lagi bek..ajor la segale binatang tu menyanyi lagu omputeh…
    ggrrrrrrr..memang geram tahap gaban ni!!!
    *APE PON YANG BERLAKU..USIM TETAP YANG TERBAEK!!!

  16. an2blur said,

    April 21, 2009 at 5:28 am

    woha. Hantutuya.

    citer la lagi. citer la lagi.

    i nak taw byk lagi rahsia Cik Nor tu.

    Hantutuya, jom la i blanje u makan.

  17. me_spik_no_inglish said,

    April 21, 2009 at 2:48 pm

    sebenarnya dia kesunyian tu..tu yg jd mcm ni.kurang kaseh sayang belaian mesra.ha3x.jadi sape2 jejaka teruna yg sudi nk menyunting bunga ditaman larangan silalah berbuat demikian..umahnya di ampang.terus dpt sorang bini dgn anak2 express.3ha.

  18. hayfawehbe said,

    April 21, 2009 at 2:50 pm

    huhu…
    memang nengang gile dengan dia…
    coz aku pun pernah jadi mangsa dia….even aku ni..mentee dia pon…

  19. hayfawehbe said,

    April 21, 2009 at 3:03 pm

    WEH…
    KORANG…
    TAK LEH BIARKAN…
    AKU NI LAW STUDENT USIM….
    BULAN 4 NI AKU PRAKTIKAL KAT FIRM…
    AKU DAH DITERIMA HARI TU…
    TAPI LEPAS JE ISU SI YASMIN TU…
    AKU HANTAR RESUME DARI FEBRUARI LAGI…
    FIRM AKU DAH REJECT AKU..N AKIBATNYA…
    AKU KENA CARI FIRM LAIN…
    4 MEI DAH START PRAKTIKL…
    TAPI MANE2 FIRM PUN TAK TERIMA AKU LAGI!!!!!
    KITA TAK LEH DIAM DIRI…
    KITA MESTI MINTA DR SHUKOR WAT SDANG MEDIA..
    LIVE…
    YASMIN TU MESTI ADE SEKALI…KLU DIA BERANI…
    BENDA NI TAK BOLEH DIBIARKAN….
    AKU NI MENTEE DIA…
    SIAP ADE NO DIA LAGI…
    IKUT HATI NAK JE KOL DIA…
    GERAM TAW…
    HISH…SABAR JELA…
    AYAH AKU BOLEH BANTU…COZ DIA ADA KENALAN KAT HARIAN METRO…
    KITA SEMUA KENA BERSIHKAN NAMA USIM BALIK…

    • nurfatimahz said,

      April 22, 2009 at 5:48 am

      serius sis/bro.. (er, taktau sis ke bro nih..ngeh3..)
      saya sokong apa yang dicadangkan kat atas
      saya yakin kawan2 saya juga
      pasti mempunyai pemikiran yang sama

      memang usim dan kita kena bertindak!

      bukan sebab senior2 yang nak berprektikal sahaja
      untuk kami2 dan adik2 junior yang lain juga..
      masa depan kami yang cerah di usim mula terasa mendung…
      ah..alangkah sedihnya..

      langit biru mula berawan hitam
      suasana suram menyelubungi alam
      pancaindera pula semakin kabur.. .

      akan terus suramkah suasana?

  20. hayfawehbe said,

    April 21, 2009 at 3:15 pm

    RAMAI BOLEH BANTU KITA…
    COME ON…
    DIA SORANG…
    KITA?
    STUDENT LAW MMU DAH OFFER DIRI NAK TOLONG…
    UIA STAFF…IKIM…
    YASMIN PERNAH ADA KES DGN DIORG NI SUME KAN…
    HUISH…
    AKU INGAT LAGI SEM LEPAS DIA AJAR AKU MUHADATHAH HURRAH(PUBLIC SPEAKING)….
    KELAS KUL 8.OO PAGI….
    AKU SAMPAI KUL 7.45…
    N THEN GI TOILET JAP…
    THEN BILA AKU MASUK KELAS SEMULA…
    DIA DAH ADE…KAWAN2 AKU YG LEN PUN ADE YG BARU TIBE..
    KITORG SUME TAK DIBENARKAN MASUK…COZ DIA KATA LEWAT…
    PADAHAL…
    JAM BLUM KUL 8.00 TEPAT LAGI…
    SAPE YG ADE DLM KELAS TU JE YG BELAJAR…
    THEN..DIA DTG KAT KAMI2 YG TAK DPT MASUK KELAS..”LAW STUDENT MUST BE PUNCTUAL!!!!!8.00AM MEANS 8.00AM..IF U ALL NAK AMBIK EXAM OR MASUK KELAS…I NAK SURAT MOHON MAAF DARI U ALL..MESTI ADE TANDATANGAN TNC,DEKAN FAKULTY..N PHAK AKADEMIK…!!!”
    ISH…TAK LOGIK LANGSUNG…PELIK GILE…BUKAN KITORG LAMBAT SETENGAH JAM PUN…15 MINIT PUN TAK SAMPAI..

    MASYARAKAT SEKARANG DAH PANDANG SERONG KAT UISM…
    SIAP KAT KOSMO ADE KARTUN LAGI…
    KITA KENA BERTINDAK…DARI SEKARANG…SEBELUM JADI LEBIH BUSUK…
    KENYATAAN DR SHUKOR KAT PAPER TU TAK CUKUP UNTUK ‘CUCI’ NAMA USIM…

    • nurfatimahz said,

      April 22, 2009 at 5:51 am

      erm tapi..
      walaupun kita ada ramai yang nak membantu
      tapi selagi usim tak izinkan kita tak boleh jugak kan?

      jadi saya cadangkan bro/sis
      ramai2 jumpa nc and bincang pasal ni….

  21. hayfawehbe said,

    April 22, 2009 at 6:37 am

    tue la….
    kita kena bincang dgn pihak atasan dulu….
    dapatkan psetujuan atau pndgn mereka…

    tapi rasanya tak salah…

    if wartawan tanya pandangan student thdp yasmin tu…
    yasmin tak leh saman kita…

    coz it just a matter of opinion…

    she cannot sue us…

    i rasa even tanya pendapat student pun..
    dah boleh bantu…

    even sikit…

    untuk bersih nama usim…

    • nurfatimahz said,

      April 24, 2009 at 7:48 am

      sokong!

      tak saba untuk tindakan selanjutnya ke atas nor tu

      tapi tak peliklah.
      ada senior cerita,
      dia nak balas dendam kat usim
      dkt semua orang
      awal2 dia lagi dah cakap.

      orang macam ni ke layak jadi pendidik?
      yang ni ke yang disokong oleh ramai pihak dalam malaysia today tu?

      heeeeeee..gerammmmm

  22. bro86 said,

    April 22, 2009 at 8:58 am

    terima kasih atas pandangan semua… tindakan selanjutnya akan sy utarakan..
    terima kasih sekali lg..

  23. aizam said,

    April 23, 2009 at 1:15 am

    Salam…

    Lebih baik kamu semua bertindak… dari bercakap-cakap bnyk kat sini.. BANGUN semua dan TENTANG DIA HABIS HABISAN!!!

    SRC/MPP… AYUH JALANKAN AMANAH KAMU!!!!

    p/s: kalo dah ambil tindakan baguslah… :)

    ex- SRC MMU Melaka.

    • nurfatimahz said,

      April 24, 2009 at 7:49 am

      betul tu.

      mpp usim tak nak buat ape2 ke?

      jom demo ke.. mcm utk gaza dlu tu.

      ngeh3

  24. putra graduate said,

    April 23, 2009 at 2:16 am

    Saya ingin nasihatkan adik-adik semua agar berhati-hati dalam memberi komen. Kena jaga akhlak, jangan sampai gunakan perkataan yang tak baik, jangan sampai membuka pekung orang lain. Walaupun apa yang dikatakan mungkin benar, masih salah untuk kita memperkatakannya di khalayak.

    Jangan nanti pelajar muslim dalam menangani isu ini jadi sama saja dengan orang lain yang tidak berilmu Islam.

    Berilah komen dengan sewajarnya, berdasarkan ilmu dan akhlak.

    Kalau benar dia telah menganiaya adik-adik, berdoalah agar nanti dia mendapat petunjuk dari Allah.

    Adik-adik kan pelajar muslim yang perlu jadi teladan pada orang lain.

    Ambil masalah ini sebagai cabaran dan dugaan untuk adik-adik memperbaiki diri sendiri. Mungkin banyak kelemahan sebagai pelajar yang perlu adik-adik akui dan perbaiki.

    Selamat berjuang menjadi yang terbaik.

    Pensyarah USIM

  25. putra graduate said,

    April 23, 2009 at 2:18 am

    Satu saja saya nak tambah, jangan nanti dengan komen-komen yang kita bagi akan menyebabkan imej kita yang bertambah jatuh. Orang luar sedang memerhatikan kita dalam menangani isu ini.

    Pensyarah USIM

  26. tx2Putra said,

    April 23, 2009 at 4:11 pm

    betul ckp Encik Putra..aku pn dh mula nk insaf..yerlah kdg2 kite geram,emosi kn..huhu..aku nak berdoa ni,tadah tgn semua..
    ”YA ALLAH YA TUHANKU, KAULAH TUHAN YANG MAHA AGUNG,YANG MAHA MENGETAHUI SEGALANYA..KAU TUNJUKKANLAH SEGALA KEBENARAN DI MATA ORANG2 YANG MENCARI KEBENARAN..SESUNGGUHNYA FITNAH DAN CACIAN YANG DILEMPARKAN KE ATAS KAMI ADALAH UJIAN KESABARAN DARIMU YA ALLAH..KAMI HAMBAMU HANYA MAMPU BERDOA AGAR KAMI KUAT MENGHADAPI DUGAAN FITNAH & CACIAN INI.KAMI YAKIN HANYA DIKAU BERSAMA KAMI..TUHAN SEKIAN ALAM..KUAT KAN LAH WARGA USIM YA ALLAH..KUATKANLAHHHHH..BERIKANLAH PETUNJUK KEPADA SAUDARA SAUDARI SEAGAMA KAMI,PUAN YASMIN NORHAZLEENA BAHARI BINTI MOHD NOOR DAN SEKUTU DENGANNYA,SESUNGGUHNYA KAMI MENYAYANGI MEREKA,SAUDARA SEAGAMA KAMI..UMMAT MUHAMMAD SAW..SELAMATKANLAH ANAK-ANAK USIM YA ALLAH,SELAMATKANLAH MASA DEPAN MEREKA YA ALLAH..SELAMATKANLAH NAMA USIM YA ALLAH..MAKBUL KANLAH DOA KAMI YA ALLAH..AMEEN YA RABBAL ALAMIN..”
    ~~~~~~~~~~~~~~~~RENUNG2 KANLAH~~~~~~~~~~~~~~~~~

    • nurfatimahz said,

      April 24, 2009 at 7:53 am

      moga Tuhan membuka jalan pintu taubat kepadanya
      moga kebenaran akan tertegak
      dan yang bersalah akan terHUKUM!

  27. putra graduate said,

    April 24, 2009 at 12:29 am

    tx2Putra, sejuk perut emaknya melahirkan… sejuk juga hati saya membacanya, mudah-mudahan sejuk juga hati-hati yang ditujukan doa itu. Amin

  28. karemo said,

    April 24, 2009 at 3:28 am

    salam…

    apa yg dickpkan oleh pensyarah usim tu ada betulnya…biarkan dia dengan fitnahnye itu…dosanya yang ditanggung amat besar kerana menyebarkan fitnah…lebih2 lagi memfitnah tmpt gedung ilmu tmpt yang mulia tuk mencari ilmu..walau apa pandangan org terhadap usim…kita kena redha insyAllah satu hari nanti kebenaran akan muncul juga…kepada NOR harap bertaubatlah dengan segera…ingatlah anda ada anak dan satu hari nanti tak mustahil anak anda juga akan merasa apa exstudent anda rasa…hari ini hari NOR esok lusa hanya Allah SWT yang tahu…untung rugi kita di dunia…mohon kemaafan kpd org yang penah anda aibkan…ingatlah bila kita tidak dimaafkan nescaya NOR akan dpt masalah…bukan seorang tp ramai NOR….doa org teraniaya dimakbulkan Allah….Kembali la kepangkal jalan

  29. su_balance_jer said,

    April 24, 2009 at 10:40 am

    pyh tol bila dh jiwa kacau ni….huhuhuhu…adik2 smua jgn lar jiwa kacau mcm dia ni sgt…sush nanti

  30. tx2Putra said,

    April 24, 2009 at 12:52 pm

    kalo aku imbas kembali,awl2 kes ni kecoh kt media,aku tersgt2 emosi,drh meluap,mengetap bibir geram..boleh dikatakan tiap2 mlm aku berhijrah dr blog ke blog yg berkaitan semata2 nk ”cuci” blik nama usim..byk nickname aku guna smpi aku lupa nicknm2 tsbut sbb aku bkn blogger tegar..smpi bergaduh2 aku ngn blogger2,semuanya demi usim..nmun aku sdar bukan uslub sebgini yg ptut digunakan..mungkin terlalu mngikut drh muda dlm berkata2..yerlah aku baru 20thn..xckp mtg lg kot.a’la kulli hal,bg yg murah hati nk coretkn sbrg komen,tgok psnan dr Encik Putra..jdkn panduan tuk coretan anda..ambl pgjrn dr cite sy..erm..cm msuk topik teknik penulisan je..huhuhu..dh ”pusing” kepala nii..ayt pn dh tunggang langgang..

  31. an2blur said,

    April 24, 2009 at 2:46 pm

    Hai Pensyarah USIM.
    Camni lah pensyarah yang bagus, menegur pelajar dengan berhikmah.
    Hehe.

    Selamat Maju Jaya kepada semua pelajar USIM.

    Blog, blog jugak, study jangan lupa.
    Ahaks.

    Peace No War!

  32. nurfatimahz said,

    April 26, 2009 at 9:32 am

    –>>
    serius tx2Putra,

    masa mula2 keluar berita pasal ni memang geram yang tersangat.
    masalahnya bukan hanya pelajar subjek dgn dia yang terkena tempias, malah fakulti dan universiti turut terbabit.

    punya berkobar-kobar nak lawan dia
    lebih semangat dari nak study untuk exam
    masa tu minggu first exam kan..

    lepas tu baru-baru ni ada baca komen dia dekat blog orang,
    online news dll.. huih..memang tak boleh tahan
    siap ada sebut nama pensyarah2, dekan lagi.

    –>>
    bro86.
    bila tindakan selanjutnya tu nak dipublishkan?

  33. Gerringong said,

    April 26, 2009 at 10:21 am

    Assalamualaikum,

    I know who this ‘Nor’ is…She was my lecturer before, not in USIM as far as I’m concerned. I have to admit that her English is good. One semester under her and I managed to substantially improve my mastery of the language.

    Nevertheless, she obviously was not a professional lecturer. She was having marital problems and brought her internal dillema inside the classroom. As a lawyer (I think she was a lawyer then) and a lecturer, she should not have done that. Semasa pengajaran, seharusnya masalah dalaman tidak dibawa bersama ke dalam kelas. This may considerably effect her credibility as a teacher.

    I have friends working in USIM and they gave me the same feedback. Consequently, as a matter of logic, it is not feasible to have 4 out of 157 students to pass the subject she was teaching. It is either she has failed to deliver the subjects well or the students were total slackers. Forgive me to have my own personal preference, but I would like to tip the scale towards the former. It is absolutely IMPOSSIBLE for almost all the students to fail, but it is POSSIBLE for this ‘Cik Nor whatever’ to FAIL miserably as a lecturer.

    As a law graduate, I utterly concur that English is an indispensable tool of knowledge. However, she MUST remember, she is TEACHING law, not TEACHING English. Therefore as long as the points are there, students should be rewarded with marks…bukannya memotong markah acapkali pelajar-pelajar menulis dengan tatabahasa Bahasa Inggeris yang salah…

    Please don’t look down upon students who are weak in the English language. Janganlah bongkak dengan ilmu yang ada kerana dengan mudah ianya akan ditarik balik.

    Gerringong

  34. bro86 said,

    April 26, 2009 at 12:42 pm

    ini komen dari lecturer yang sedang menyambung pengajian peringkat phd.. komen paling berilmu yang sy jumpa setakat ni….. >>>> http://zulkiflihasan.wordpress.com/2009/04/21/my-story-universiti-sains-islam-malaysia/

  35. it depend said,

    April 27, 2009 at 11:56 am

    jom kite sama2 bangun bersihkan nama USIM, klau kite sndri x mulakan..siape lg??? kitorg menunggu maklum balas dr pihak atasan berkaitan hal ni..bukn nk malukn sesape,tp nk jernihkan keadaan..barulah fair n square..don’t give a chance to the outsider underestimate us…common..still hoping n waiting some feedback..Honestly, I’m proud to be USIM student

    1st year student

  36. ABDULLAH FIRDAUS ABD JALIL said,

    May 5, 2009 at 8:15 am

    ni no matrik saye 1050635.just nk tunjuk keberanian saya.
    xpyhlh berselindung mcm org2 yg takut mmberikan nama yg sebenar…
    harapan saya kpd kawan2 saya, biarlh Puan Nor nak ckp apa…
    yg penting kita tahu status kita……
    matlamat kita………
    tujuan kita belajar…….
    klau blajar tinggi2 tujuan hanya nk dapat keje………Dunia semua tu…
    x gune kejar dunia klau Allah
    x redha…
    masing2 tahu dosa pahala…
    Puan Nor pun tahu smbhyang hajat……….
    nnti lame2 kebenaran aka terbongkar………
    k lh…nk keje….
    tgh praktikal skrg
    aslm

  37. zaid said,

    September 11, 2009 at 7:42 am

    Salam..

    Yasmin Norhazleena Bahari ni…bekas pensyarah aku di matriks UIA. Aku tak terkejut dengan tindakan dia dan tak terkejut dengan bacaan komen-komen di atas. Masa aku blaja dulu, baru masuk mtariks, baru nak kenal apa itu law..YA ALLAH dapat pensyarah macam dia..azab kami sekelas..mengajar tak mengajar langsung..hari-hari masuk class kuiz.kuiz and kuiz. aku tak kisah kuiz kalau ngajar masalahnya dia tak mengajar..then masuk buat kuiz. Soalan pelik-pelik. Yang lagi best ingat kan lepas kuiz dia nak ngajor, takdernyer…sampai kan bebudak kelas lain kenal asal-usul common law..kitaorang tak tahu pun apa tu subjek introduction to law.

    Mid term test apa dia buat..dia bagitahu soalan essay keluar apa..dia karang jawapan..bagi pada kitaorang..suruh hafal dan tulis. kitaorang yang bodoh bebal ni tulis la jawapan tu..satu kelas sama je jawapan dia..padahal essay tu tak keluar soalan yang dia spot. Korang bayang half kelas fail. Aku sekali.
    Tapi kami beruntung..dia blah dari matriks UIA..so yang ganti dia memamng layak digelar pensyarah..mendidik kami semula..x kisah pagi, petang, malam dan mengajar kembali..x pilih kasih…x pilih orang yang pandai Inggeris…dan to the extend aku nak bagitahu korang ake berjaya dapat A- subjek yang pada mid term nya aku fail da siap masuk anugerah dekan.

    Buat Mdm Farah Adeeba (yg sekarang jadi pengacara TV9) terima kasih atas kesusahan dan didikan Mdm pada saya. Mdm, saya sekarang dah grade 1st class degree dan telah menjadi seorang pengarah bahagian perundangan di sesbuah jabatan di bawah lantikan Jabatan Peguam Negara. Buat Puan Yasmin Norhazleena Bahari sayalah anak didik puan yang dahulu tak mampu ke mana-mana dengan kelemahan Bahasa Inggeris saya..tapi sekarang pensyarah-pensyarah UIA telah membuktikan saya mampu dan sekarang saya mampu memberikan taklimat mengenai perundangan di depan khalayak yang ramai. Sedarlah Puan, banyak lagi pensyarah-pensyarah yang lebih hebat dari Puan dan keikhlasan mereka telah melahirkan ramai insan seperti kami…..

    Adakah Puan layak untuk berbangga diri, menghina orang lain…..fikirlah?

  38. lalala said,

    October 2, 2009 at 8:39 am

    pompuan tu sakit mental…period

  39. aiman said,

    November 18, 2009 at 10:05 pm

    aku adalah salah seorang insan yg turut terkena tempias perbuatan si nor ni.sakitnya tak trtanggung hingga ke hari ini…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: